Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Trajnostni razvoj > Ekologija  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 2 od 2
Iskanje:  
 
Ekologija
Ekologija je zelo razširjena veda, ki se ukvarja z odnosom človeka do okolja, s proučevanjem vpliva človekove dejavnosti na okolje ter s preprečevanjem ter odpravo posledic, ki jih povzroča človekovo poseganje v naravo.
Glavne dejavnosti ekologije so torej usmerjena v varstvo okolja oz. narave, ki združuje prizadevanja ljudi za uravnotežen odnos do narave ter naravnih procesov in pojavov, razumno rabo naravnih virov in dobrin ter vzdrževanje naravnega ravnotežja brez uničujočih posledic za vsa bitja našega planeta.
Naravne katastrofe, kopičenja toplogrednih plinov ter večanje ozonske luknje nas opominjajo in trkajo na našo zavest o nujnosti ekološko primernejšega odnosa do narave oz. okolja, kar je porok za ustrezne življenske pogoje našim zanamce.

Vzroki za današnje ekološke razmere izvirajo tudi iz bliskovitega razvoj znanosti in tehnologije, ki pa ju lahko s pridom uporabimo v dobrobit našega unikatnega ekosistema, ki se je razvijal na planetu Zemlja skozi miljone let. Naši zavezniki za boljše življenje so tako:

  • Obnovljivi viri energije
  • Čiščenje odpadnih vod
  • Ekološko ravnanje z odpadki
  • Ekološki industrijski procesi
  • Ekološko kmetijstvo
  • Ekološki transport
  • Neokrnjena narava

STANJE OKOLJA IN KAKOVOST ŽIVLJENJA
Biodiverziteta ali biotska raznovrstnost pomeni raznolikost vseh živih organizmov in je rezultat evolucije. Vsako živo bitje nosi v svojem genomu svojstven zapis in živi v za to prilagojenem okolju – ekosistemu. Ohranitev biodiverzitete - t. j. bogastva flore in favne ter kompleksnosti ekosistemov - je bistvenega pomena tudi za obstoj in razvoj človeštva.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 2 od 2

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017