Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Novice
Ogledov: 2254    
18.03.2010: Spotikanje pri črpanju denarja za program Leader
Spotikanje pri črpanju denarja za program Leader

Ljubljana – Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na včerajšnji seji po obravnavi problematike izvajanja evropskega programa Leader (njegov namen je podpreti lokalno prebivalstvo pri uresničevanju lokalnih razvojnih pobud) v okviru programa razvoja podeželja 2007–2013 sklenil kmetijskemu ministrstvu predlagati, naj najpozneje v enem mesecu prouči predloge lokalnih akcijskih skupin (LAS) in sprejme ukrepe, ki bodo omogočili hitrejše črpanje sredstev iz omenjenega programa. Lokalne akcijske skupine (teh je v Sloveniji potrjenih 33) opozarjajo na resne ovire pri pridobivanju sredstev iz omenjenega programa.

Marjeta Šoštarič

Delo, 18.03.2010 http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo

Z dvema javnima razpisoma je bilo pred dvema letoma razpisanih vseh 33,7 milijona evrov za ta program namenjenih sredstev, po analizi črpanja je bilo do konca preteklega leta dodeljenih za dobrih 14,4 milijona evrov pravic porabe, kar predstavlja le 42 odstotkov razpoložljivih sredstev. Branko Ravnik, direktor direktorata za kmetijstvo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je pojasnil, da je črpanje sredstev iz programa Leader tudi v drugih državah EU upočasnjeno.

Ministrstvo se, kot je bilo slišati, pri administrativnem izvajanju sooča z izjemnimi težavami, saj na podlagi analize dela ugotavljajo, da je bilo od 425 oddanih zahtevkov komaj okoli 40 odstotkov popolnih, zato so za vse druge morali poslati pozive k dopolnitvi. Od začetka leta 2009 do 15. marca 2010 je bilo tako izplačanih 156 zahtevkov v vrednosti nekaj več kot 1,2 milijona evrov.

Goran Šoster iz LAS Prlekija je pojasnil, da se po začetnih velikih pričakovanjih članov skupin in partnerjev projektov zaradi obsežnih birokratskih postopkov spopadajo z naraščajočim nezanimanjem predvsem zasebnega sektorja za članstvo pa tudi za sredstva Leader. Med ključnimi težavami je izpostavil preveč razdrobljene in prenizke deleže sofinanciranja projektov, dolge postopke in nejasne kriterije ter velike zamude pri izplačilu zahtevkov za delovanje LAS in izvedbo projektov. Zaradi tega prijavitelji s projekti, že uvrščenimi, odstopajo, saj zaradi dolgih postopkov in zamud pri izplačevanju denarja (MKGP) ne zmorejo zagotavljati likvidnostnih sredstev.

Člani odbora so zato kmetijskemu ministrstvu predlagali, naj prouči možnost zvišanja in poenotenja deležev sofinanciranja projektov Leader in omogoči dosegljivost sredstev čim širšemu krogu upravičencev; ministrstvo pa naj sprejme ukrepe za skrajšanje postopkov pregledovanja načrtov in izplačila zahtevkov, pripravljenih na podlagi predlogov LAS. Odbor bo predvidoma maja spet obravnaval izvajanje programa Leader, zato pričakuje ustrezne pisne informacije MKGP in LAS.

 

Marjeta Šoštarič

 

 


Povezava

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017